Az alapítvány első rendezvénye

Lorem ipsum lorem ipsum lorem ipsum

Írta: Dr. Kovács Tamás Augusztus 3., 2019

A magas színvonalú altatóorvosi munka nélkülözhetetlen a széles körű és magas szintű, egyre bővülő műtéti ellátás megvalósításához. Ennek köszönhető, hogy ma már sokkal kisebb gyermekek és sokkal idősebb páciensek is sikerrel vészelnek át „rutin műtéteket” és sürgős műtéteket egyaránt. Az aneszteziológus-intenzív terápiás orvos nem csak a műtőben érzésteleníti, altatja és a műtét során őrzi a beteget, elhárítja az esetleges szövődményeket, hanem ma már mint műtét körüli orvos részt vesz az előkészítésben, szűrővizsgálatok tervezésében, kivizsgálásban, szinte kizárólagos szereppel bír a közvetlen műtét utáni időszakban például a műtét utáni fájdalomcsillapításban. Munkánk része Zalaegerszegen az általános sebészeti, érsebészeti, urológiai műtéteken túl az ortopéd és baleseti sebészeti, szülészet-nőgyógyászati, fül-orr-gégészeti, szemészeti, ill. szájsebészeti, gyermeksebészeti műtétek érzéstelenítése, altatása. Részt veszünk a műtét utáni kezelésben minden műtétes osztályon és a legsúlyosabb esetekben az Intenzív Osztályon. Altatást végzünk belgyógyászati, tüdőgyógyászati, radiológiai, pszichiátriai, kardiológiai beavatkozások megkönnyítése céljából is.

Kórházunkban – az országban az elsők között – 1969-ben került kialakításra a Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály. Többek között az akkori kórházigazgató, Dr. Szilvás Rudolf és az első osztályvezető főorvos Dr. Grósz József erőfeszítéseinek köszönhetően. Tudatos, gondos szervező munkájukkal sikerült megteremteni a kritikus állapotú betegek ellátását szolgáló új kórházi egységet. Az osztály 12 ágyon kezdte meg működését. A betegellátást és a műtéti érzéstelenítést, altatást (anesztéziát) 4 orvos, 18 intenzív terápiás ápoló, 7 aneszteziológus asszisztens, 1 laborasszisztens, 1 adminisztrátor áldozatos munkája indította útjára. Napjainkban az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályon 21 orvos (köztük 16 szakorvos, 7 fő két szakvizsgával rendelkezik), 30 ápoló (köztük 7 intenzív terápiás szakápoló, 4 diplomás ápoló, 1 okleveles ápoló), 16 aneszteziológus szakasszisztens (közülük diplomás ápoló) és, 2 betegfelügyelő, 2 adminisztrátor és 1 gyógytornász dolgozik. Az egészségügyi technológia robbanásszerű fejlődése mindannyiunktól megköveteli gyógyító munkánkban a folyamatos fejlődést, a rendszeres önképzést. Ennek megfelelően osztályunk valamennyi munkatársa törekszik arra, hogy továbbra is meg tudjon felelni a nap mint nap változó szakmai kihívásoknak a betegeink elvárásainak, és jó munkahelyi légkörrel segítsük a mindennapokat. Ezek érdekében folyamatos képzésekben és tudományos rendezvényeken veszünk részt, és optimistán tekintünk a jövőbe.

50 éves jubileumunk alkalmából 2019. október 4-én tudományos emlékülést szervezünk, melyre szakmánk országos vezetőit is várjuk.